Національна паралімпійська жіноча збірна з голболу тренується у Житомирі

Національна паралімпійська жіноча збірна з голболу у Житомирі четвертого травня розпочала навчально-тренувальні збори до участі у міжнародному чемпіонаті у Швеції.

Про це Суспільному Житомир розповів керівник регіонального центру фізкультури і спорту для осіб із інвалідністю “Інваспорт” Юрій Панасюк.

За його словами, спортсменки тренуватимуться у спортивному комплексі обласної організації Українського товариства глухих упродовж двох тижнів. Від початку повномасштабного російського вторгнення Житомир для своїх тренувань вони обирають учетверте.

“До повномасштабного вторгнення національна збірна України з голболу тренувалася у Харкові, але через постійні обстріли тренуватися далі у цьому місті вони не могли, – каже Юрій Панасюк. – На момент початку війни – 24 лютого 2022 року ці спортсменки якраз перебували там на чергових тренуваннях. І вони під обстріли поверталися звідти. Тому на рівні Міністерства молоді та спорту України ухвалили рішення, що Житомир прийме збірну на тренування. Ми їм забезпечили спортивну залу, тренажерний комплекс, проведення масажів і проживання на території Житомира. Два навчально-тренувальні збори відбулися у 2022 році і виїзд на чемпіонат Європи, де посіли третє місце. У 2023 році це також вже другий збір у Житомирі”.

Харків’янка Олександра Давидова розповіла, що займається голболом чотири роки. Цей вид спорту, за її словами, дає можливість людям із вадами зору розвивати реакцію, спілкуватися та підтримувати фізичну форму. У складі національної збірної Олександра вже понад рік.

“У цьому році ми були в Литві, – розповідає Олександра Давидова. – Дуже цікаво змагатися з іншими командами. Свою команду дівчат ти вже знаєш, а там інші команди. Дуже цікаво спостерігати, хто як грає. Новий досвід. Хочу удосконалити свою майстерність, особливо у вправності кидання м’яча. Зараз є дуже багато сильних команд. Участь у кожних змаганнях для мене – це новий поштовх розвиватися, спробувати себе в іншому”.

Житомирянка Ольга Лук’янчук у складі національної збірної України з цього виду спорту виступає на різних чемпіонатах чотири роки. За цей час її команда декілька разів виборювала призові місця. Каже, що на тренуваннях у Житомирі хоче удосконалити командну техніку гри.

“Тренуємося кожного дня, – каже Ольга Лук’янчук. – Маємо по два тренування. Графік дуже щільний. Навантаження велике. Нам тренер спуску не дає. І ми все виконуємо. Все вкладаємо в гру. Згодом, я думаю, покажемо добрий командний результат”.

На міжнародний спортивний турнір з голболу, у якому братимуть участь українські спортсменки наприкінці травня 2023 року, приїдуть команди з багатьох країн світу, каже тренер національної жіночої збірної України з голболу Анатолій Пляшешник.

“Після закінчення цих зборів ми поїдемо у Мальме (Швеція), – розповідає Анатолій Пляшешник. – Там ми будемо стартувати у дуже престижному турнірі, в якому братимуть участь всі десять найкращих команд світу. Там будуть, зокрема, команди-чемпіони світу та переможець паралімпійських ігор із Туреччини. Дуже сильні команди з Японії, США, Канади і, я так думаю, наш безпосередній конкурент на попередньому чемпіонаті Європи – збірна Франції, яка прийматиме наступні паралімпійські ігри. От там і поміряємося силами і, думаю, покажемо наш справжній рівень”.

Жіночу національну збірну України з голболу представляє сім спортсменок. Окрім Житомирщини та Харківщини, є гравчині з Полтавщини.

df840366ea7d645e
881d1ab6f14c58e5
94f738038b33455c

БІЛЬШЕ ЗА ТЕМОЮ

НАЙКРАЩА ПІДБІРКА НОВИН ЩОТИЖНЯ

Топ новин